Cristian Tudor

La 34 de ani, Cristian a făcut un business mare dintr-o mulțime de tulpini și frunze și flori – toate foarte mici .
Se numesc microplante și fără ele, gestul unui Chef de a pune cu penseta o frunzuliță pe mâncarea savant aranjată într-un plating de concurs, ar fi imposibil.
Cristian e inginer horticol. Nu a pornit deci chiar de la zero, ci de la știință.

În 2007 a terminat facultatea, muncind în același timp, a făcut și un stagiu într-o fermă din Grecia, apoi a dat peste un website din Florida unde a găsit un cuvânt nou: Microplante.

Mighty Micro Greens – new food generation. Cam ăstea sunt cuvintele cheie. A doua zi după descoperirea asta s-a apucat de prima cultură în balconul apartamentului din Drumul Taberei.

Bani? Câte 10.000 de euro împrumut de la trei bănci. “Le-am zis că iau împrumut să-mi iau un BMW” spune el. Nu l-a mai luat niciodată – conduce și azi un Volvo.

A început cu mama – care își dăduse demisia la jobul ei – și se plictisea…

“În 3 săptămâni am făcut breakeven – pe cheltuielile operaționale” spune Cristian.

Și-acum dăm timpul înainte. Cu viteză.

12 ani mai târziu mama e responsabilă de producție la sera de la Fânari. Are 5 stații de producție: Ploiești, Cernavodă (castraveți Fabio). La Fânari face microplante și flori comestibile și specialități pentru Horeca. La Tătărani e în construcție încă o seră.

Clienții? Pe lângă chefi celebri care cumpară direct, supermarketuri și distribuitori de horeca.

Sigur ați luat măcar o dată coriandru la ghiveci – el îl produce. 50.000 de ghivece și 150.000 de plante lunar – cam ăsta e volumul!

E primul și cel mai mare producător de microplante din România.

Într-o piață care era fix zero în urmă cu 11 ani. Și acum sunt peste 150 de producători…

“Facem acum agricultura localizată – adică aproape de punctul central de distribuție al rețelei cu care lucrăm. O parte mare din ce vedeți aici merge la Kaufland, restul către restaurante: Arome, Kaiamo, Ruka, Para Neagră și altele.”

Au dezvoltat singuri tehnologia de vertical farming – pentru că pur si simplu nu găseau de unde să cumpere ce vedeți aici, aceste rastele cu apă, nutrienți, lumină și curent de aer.

“Am ajuns să ne facem singuri microserele. Le-am proiectat de la zero – structură – toate nevoile plantelor transpuse în hardware.”

Cristian a simțit ascensiunea bucătăriei sofisticate, care cere mirodenii spectaculoase și noi. Asta l-a propulsat la început. Apoi românii au prins gustul, într-o mișcare care a depășit mesele restaurantelor și s-a mutat în casele lor.